Geçmişten Bugüne Geleneksel Lezzetler

BİR KAVANOZ MUTLULUK: REÇEL

01 Mart 2022

Şair “kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” demiş… İşte o kahvaltı sofralarının küçük mutluluk depolarıdır reçeller. Yaz meyvelerinden ayrı, kış meyvelerinden ayrı lezzette yapılan çeşit çeşit reçel sadece tatlarıyla değil rengarenk görüntüleriyle de ruhumuzu okşuyor.

 

Yeni Dünyanın Yepyeni Reçelleri: Chia Tohumlu Reçeller

Şekersiz chia tohumlu doğal reçeller kahvaltı sofranıza getireceğiniz en sağlıklı yenilik! Bu yeni nesil reçeller yöresinde doğal olarak yetiştirilen meyvelerle yapılıyor, hurma suyu ile tatlandırılıyor ve Chia tohumlarının jelleşme özelliği ile doğal olarak kıvam alıyor. Chia tohumlarının bir özelliği de yüksek miktarda bitkisel omega 3 yağ asitleri içeriyor olması! Günlük Omega 3 tüketimini artırmanın beyin, vücut ve bağışıklık için önemi uzun süredir biliniyor. Kahvaltıda tükettiğiniz şekeri azaltıp Omega 3’ü artırarak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Yeni nesil şekersiz, Chia tohumlu doğal reçeller bunu en lezzetli haliyle yapıyor. Diyetlere ve vegan beslenmeye de uygun.

 

Sağlıklı Beslenme Ve Geleneksel Gıdalar

21 Şubat 2022

Son yıllarda artan kanser, alerji, obezite ve kalp krizi vakaları toplumun her kesimini etkileyen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Araştırmalara göre bu artışın nedenlerinden biri geleneksel beslenmenin terkedilmesi. Bilinçli tüketiciler sağlık-beslenme ilişkisinden yola çıkıp endüstrileşmiş, fabrikasyon ürünlerden kaçınıp geleneksel usüllerle yetiştirilip daha az işlemden geçerek üretilen gıdalara yöneliyorlar. Sağlıklı ve dengeli beslenme tam anlamıyla geleneksel gıdalarla varılabilecek bir hedef.

Atalarımızdan Kalan Bilgelik: Bitki Çayları

16 Şubat 2022

Güneş, yağmur, kar, rüzgâr doğa ananın insanoğluna armağanı. Her biri bir bitkinin kök salmasına, tomurcuklanmasına, çiçek açmasına, meyve vermesine ve sonra da o meyvelerin olgunlaşmasına hizmet ediyor. Havayla barışık olabilmek için önce o havaya adapte olabilmek gerek. Hava açsa da kapasa da, yağmur da inse kar da yağsa size iyi gelecek bir şey var. Bir fincan mis gibi bitki çayı!

 

Ihlamur, adaçayı, kuşburnu, papatya, melisa, rezene gibi bitkilerin çaylarının faydalarını bilmeyen neredeyse yoktur.

 

Adaçayının antiseptik, ıhlamurun göğüs yumuşatıcı, kuşburnunun soğuk algınlığını azaltıcı, papatyanın gaz giderici, rezenenin hazımsızlığa iyi gelen, anason çayının ise gaz söktürücü özellikleri olduğu bilinmektedir.

 

Bitkisel çaylar antioksidan özellikleri nedeniyle sağlığa yararlıdır. Ancak her çayı herkes içemez. Örneğin idrar söktürücü özelliği olan çaylar gebelikte düşük tehlikesine sebep olabilmektedir. Tansiyon hastalarına iyi gelmeyen, bazı ilaçlarla etkileşime girebilen, mide sorunu olanlara dokunabilen kimi çaylar başkalarına iyi gelebilmektedir.

 

Burada önemli olan, rahatsızlığı ya da özel durumu olan kişilerin bitki çaylarını doktorlarına danışarak tüketmesidir.

Az Yenince Çok Faydalı: Kayısı Çekirdeği

15 Şubat 2022

Kuru dutun yancısı, bademin minyonu, pestilin süsü, yağında güzellik saklı, tatlı, minik, lezzetli çıtır bir çerez... Kayısı çekirdeği! Kuruyemişçilerde pek bulunmaz, ama Malatya dediniz mi, işte en hası oradan gelir.

 

Kayısı Çekirdeğinin Faydaları Neler?

 

Kayısı çekirdeği antioksidan, antimikrobiyal, antimutajenik, ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliklere sahip. Zengin besleyici maddelerden dolayı hastalıkların tedavisinde veya önlenmesinde ve insan beslenmesinde besleyici olarak dengeli besinlerden biri olarak görülüyor.

Çorbasından Cipsine Hazır Lezzet Tarhana!

14 Şubat 2022

Çorba denince akla ilk tarhana gelir. Tarhana çorbası gaz yapar mı, bebeklere tarhana çorbası verilir mi, çerezlik tarhana, tarhana cipsi, kışlık tarhana, Uşak Tarhanası, Maraş tarhanası internette en çok aranan başlıklardan bazıları. Bu yazımızda tarhana hakkında merak edilenlere cevap veriyoruz.

 

Her yörenin kendi tarhanası olsa da ülkemizde coğrafi işaret almış alan ikisi çok ünlü... Biri Uşak Tarhanası, diğeri Maraş Tarhanası. Mutfak kültürümüzün yıldızlarından biri olan tarhanayı, çeşitlerini, yapılışını ve tarhana ile deneyebileceğiniz harika lezzet fikirlerini sizin için derledik.

Topraktan Süzülen Lezzet: Pekmez

02 Şubat 2022

Kış, soğuk, hastalık başlayınca yaz boyu unutulan pekmez mutfakların yıldızı oluverir. Tahin pekmez sofralarda yerini alır, öksürük için hemen tereyağı pekmez tarifine başvurulur. Boğaz ağrısı varsa, pekmez tereyağı karabiber üçlüsüne geçilir. Pekmez kan yapar pratiğiyle kaşık kaşık içilmeye başlanır.

 

Bir kaşığı bile içimizi ısıtmaya yeten koyu renkli, zengin lezzete sahip bu değerli öz, tarih boyunca enerji verici, iyileştirici, tatlandırıcı olarak karşımıza çıkmıştır.

Zeytin ve Zeytinyağlı günü ile sağlık ve lezzete buyurun!

24 Ocak 2022

Zeytinyağlı yiyemem aman dediklerine bakmayın. Zeytin insanlık tarihinin en kıymetli, en lezzetli aynı zamanda en sağlıklı besinlerinden biridir.

 

İnternette her gün zeytin yaprağı çayı zayıflatır mı, zeytin çekirdeğinden tesbih, evde siyah zeytin kurma, zeytin ezmesi, zeytinyağlı yemek tarifleri gibi pek çok arama ile karşılaşıyoruz. Sadece bu bile zeytinin hemen her alanda kullanımı olan değerli bir bitki olduğunun kanıtı. Ağacından mobilya, yaprağından çay, tanesinden tesbih, yağından yemek ve sabun, posasından yem ve yakıt, özünden ilaç, meyvesinden çeşit çeşit kahvaltılık zeytin ve zeytin ezmesi yapılan bu harika bitki için her derde deva desek yanlış olmaz.

 

2000 yıl yaşadığı söylenen zeytin ağacı tüm faydalarıyla insanlığa ölümsüzlüğünü ve hayat enerjisini vaad ediyor adeta. Biz de bu yazımızda adı Akdeniz efsanelerinde “Ölmez Ağaç”, “Hayat Ağacı” olarak anılan zeytinle sağlıklı ve lezzetli bir gün geçirmenin yollarını öneriyoruz.

Kış Hastalıklarının Şifası Artvin Kestane Balı!

18 Ocak 2022

Öncelikle kestane balının diyarı neresi tartışmaları süredursun, kestane balının şifası özellikle kış aylarında daha çok aranır oluyor. Bu yazımızda nedenlerini ve doğal kestane balının hangi hastalıklarda nasıl kullanıldığını sizin için derledik.

 

Ünlü bilim insanı Einstein’in doğanın işleyişi ile ilgili çok çarpıcı bir sözü vardır: “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa, döllenme, bitki, hayvan ve insan olmaz”. Gerçekten de biyoçeşitliliğin korunması, erozyonun önlenmesi, tozlaşmanın sağlanması ve yaban hayatın devamlılığı için arıların korunması şart. Özetle ürettikleri bal mucizenin küçük bir kısmı. Kovanların bulundukları floraya göre çiçek, çam, ıhlamur, kestane balı gibi isimler alan bal cinsleri arasından doğal kestane balı farklı tıbbi özellikleriyle öne çıkıyor.

Sarıkılçık diye bilinir: Kastamonu Tosya Pirinci!

06 Ocak 2022

En lezzetli pilav Kastamonu Tosya pirinci ile yapılır. Hani şu çocukluğumuzda bayılarak yediğimiz kırmızı çizgili Sarıkılçık pirinci. Sadece ata tohumundan üretilebilen bu pirincin en lezzetlisi Tosya’da yetişir.

 

Bereketli pilavın sırrı, pişerken 3 kat büyüyen Sarıkılçık Pirinci!

 

Marketlerde satılan pek çok pirinç cinsi var. Başarılı yemekler yapmak için hangi tarifte hangi pirinci kullanacağını bilmek önemli. Jasmine ve  Basmati gibi kokulu pirinçler uzakdoğu yemeklerinde ve daha aromalı pilavlar içindir. Bol nişastalı Arborio ile leziz risottolar yapılırken, Calrose daha çok suşiler için tercih edilir. Kırık pirinç ise dolma ya da sütlü tatlı gibi pirincin ön planda görünmediği yiyeceklerde kullanılır.

 

Ancak sıra geleneksel pilavlara geldiğinde, Tosya Sarıkılçık pirincinin lezzeti ön plana çıkar. Pişerken su çekerek üç kat büyüyen taneleri ile az bir miktarı bile koca bir aileyi doyuran Sarıkılçık pirinci son derece bereketlidir ve damak tadının yanında iri taneleri ile göze de hitap eder.

 

Hediye Kutuları Reset

27 Mart 2024

Bayramlar, insanların hayatlarında özel bir yer işgal eder. Özellikle Ramazan Bayramı gibi dinî bayramlar, toplumun ruh halini ve psikolojisini belli bir frekansta senkronize eder.

Bayramlar, sevdiklerimizle bir araya gelme, birlik ve beraberlik duygularını pekiştirme, geçmişe özlem duyarak hatıraları canlandırma ve geleceğe umutla bakma fırsatı sunar.

1 2 3
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.