Az Yenince Çok Faydalı: Kayısı Çekirdeği

Az Yenince Çok Faydalı: Kayısı Çekirdeği

15 Şubat 2022

 

Kuru dutun yancısı, bademin minyonu, pestilin süsü, yağında güzellik saklı, tatlı, minik, lezzetli çıtır bir çerez... Kayısı çekirdeği! Kuruyemişçilerde pek bulunmaz, ama Malatya dediniz mi, işte en hası oradan gelir.

 

Kayısı Çekirdeği Hangi Alanlarda Kullanır?

 

Malatya’da çerez denince akla kayısı çekirdeği gelir. Çayın yanında dutla tüketilen kayısı çekirdeği keyifli ve lezzetli bir atıştırmalık olmasının yanı sıra fonksiyonel bir gıdadır. Zengin besin içeriğine sahiptir ve insan sağlığına faydalı etkilere sahiptir.

 

Mükemmel bir yağ kaynağı olarak kabul edilen kayısı çekirdeği kozmetik ve ilaç sanayiinin önemli bir hammaddesidir. Özellikle kuru ve hassas ciltler için kullanılan kayısı çekirdeği yağı, aromaterapide de besleyici ve canlandırıcı özelliğinden dolayı masaj yağı olarak kendine yer bulmuştur.

 

Son zamanlarda kahvesiyle de haber olan kayısı çekirdeği, öğütülmüş ve fırınlanmış olarak diğer unlara katılarak da kullanılmakta, aynı zamanda iştah açıcı olarak tüketilmektedir.

 

Diyetlerin Ek Proteini Kayısı Çekirdeği!

 

Yapılan araştırmalara göre kayısı çekirdeği, yağ ve lifin yanı sıra önemli bir diyet proteini kaynağı. Kayısının cinsine göre çekirdeğin içindeki protein oranı yaklaşık olarak %14 ile %45 arasında değişiyor.

 

Gençleştiren Polifenol Kaynağı!

 

Polifenol, bitkilerde bulunan kimyasal bir bileşen. Hücrelerin aşınmasını ve yok olmasını önleme etkisine sahip. Bu nedenle dokuların daha genç kalmasını ve daha iyi çalışmasını sağlıyor. Polifenol yönünden zengin olan kayısı çekirdeği, içindeki fenolik bileşikler nedeniyle antioksidan ve antibakteriyel aktivitelere sahip. Özetle hücrelerimizi yaşlandıran serbest radikallerin yarattığı hasarları antioksidanlarla engelliyor.

 

Vitamin Ve Mineral Deposu!

 

Kayısı çekirdeği B, C ve E vitaminleri içeriyor. Aynı zamanda potasyum, magnezyum mineralleri açısından da zengin. Tiamin, riboflavin, niasin, kalsiyum, demir ve çinko mineralleri de kayısı çekirdeğinde bulunuyor.

 

Kayısı Çekirdeğinin Faydaları Neler?

 

Kayısı çekirdeği antioksidan, antimikrobiyal, antimutajenik, ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliklere sahip. Zengin besleyici maddelerden dolayı hastalıkların tedavisinde veya önlenmesinde ve insan beslenmesinde besleyici olarak dengeli besinlerden biri olarak görülüyor.

Kan Basıncını Düşürmeyi Destekler.

 

Kayısı çekirdeğinin yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi kan basıncını düşürebilmekte, kalp krizi gibi olumsuz durumların oluşumunu azaltabilmektedir.

 

Kansere Yol Açan Etkilere Karşı Savaşır.

 

Serbest radikal temizleme özelliği ve antikanser aktivitesi ile hücre hasarlarını onararak kansere yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.

 

Bağırsaklara İyi Gelir.

 

Yeterli miktarda lif içeren kayısı çekirdekleri bağırsak hareketlerini uyarır, düzenler, besin alımını artırır, ayrıca şişkinlik, kramp ve ishal (diyare) semptomlarını azaltır.

 

Cildi Korumaya Yardımcı Olur.

 

Kayısı çekirdeğindeki E vitamini, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltarak kırışıklıklara, güneş lekelerine, yaşlılık lekelerine karşı cildi korur. Cildin nemlendirilmesine etki ederek, cilt görünümüne ve tonuna pozitif katkı sağlayarak cildin elastikiyetinin artmasını destekler.

 

Solunum Yollarını Rahatlatır.

 

Solunum yollarındaki mukus ve balgam birikimini azaltır. Ayrıca, çekirdek içeriğindeki aktif bileşenler solunum yollarını alerjenlere karşı daha az duyarlı hale getirmektedir. Astım ataklarının şiddetini ve boğazdaki inflamasyonun azalmasını destekleyen etkilere sahiptir. Ancak tıbbi tedavi gerektiren hastalıklarda, doktora danışılarak tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

 

Kayısı Çekirdeği Ne Zaman Zararlı?

 

Kayısı çekirdeği sağlık için çok faydalı etkiler taşıyan bir tohumdur ancak, içinde bulunan “amigdalin” isimli doğal bileşik fazla miktarda alındığında vücutta toksik etki yapmaktadır.

 

Yapılan bir araştırmada farklı tür acı ve tatlı kayısı çekirdekleri karşılaştırılmış, acı kayısı çekirdekleri içindeki amigdalin miktarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Aynı çalışmada; altı yaşında ve 20 kg ağırlığındaki bir çocuğun en yüksek amigdalin içeren  acı kayısı çekirdeğinden 6 adet, en yüksek amigdalin içeren tatlı kayısı çekirdeğinden ise 852 adet (yaklaşık 680 g) yemesi sonucunda siyanür zehirlenmesi oluşabileceği hesaplanmıştır.

 

Hastıklara Karşı Her Gün Az Az...

 

Doğal beslenme menülerinde mutlaka olması gereken kayısı çekirdeğini siz de yanınızdan eksik etmeyin. Ancak bilinçli tüketmek çok  önemli. Tatlı kayısı çekirdeklerinden az miktarda tüketerek olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz.  Acı kayısı çekirdeklerinden ise içindeki amigdalin miktarı yüzünden uzak durmakta fayda var. Çocukların ise çok daha az tüketmesi gerektiğini de hatırlatalım.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.